Massagetherapie

Wat is massagetherapie?

Massagetherapie is een lichaamsgerichte therapie waarbij gezondheidsklachten worden aangepakt met behulp van specifieke massagetechnieken.

Hierbij wordt ook gekeken naar de oorzaak van de klachten. Is er bijvoorbeeld sprake van een hoge fysieke en/of mentale belasting in het werk of daarbuiten? Door hierover in gesprek te gaan kan er in overleg met jou een behandeling gekozen worden die bij jou en je klachten past.

Massagetherapie kan als enkelvoudige, maar ook als aanvullende therapie dienen bij andere behandelingen zoals fysiotherapie, haptonomie of psychotherapie.

Hoe werkt het?

In de traditionele anatomie en fysiologie wordt ons lichaam gepresenteerd als een verzameling onderdelen met elk hun specifieke werking en functie.

In werkelijkheid bestaat er een complexe onderlinge samenwerking en wederzijdse afhankelijkheid in het functioneren tussen al deze onderdelen. Een verandering in een deel van het lichaam heeft altijd invloed op andere delen.

Zo heeft bijvoorbeeld een structureel verhoogde spanning in een spier of spiergroep behalve in de betreffende spier(en) ook effect op o.a. het onderhuidse bindweefsel, de huid, de doorbloeding, de functie van de omliggende spieren en op de lichaamshouding. Binnen de massagetherapie is er aandacht voor deze onderlinge afhankelijkheid en worden klachten m.b.v verschillende technieken behandeld.

Het doel is om het zelfhelend vermogen van het lichaam te stimuleren. Dit gebeurt door blokkades in spieren en onderhuids bindweefsel op te heffen en de doorbloeding te optimaliseren zodat het lichaam afvalstoffen beter kan afvoeren.

Tegelijk zorgt de massage voor een groter lichaamsbewustzijn en meer alertheid op de signalen die ons lichaam ons geeft. Door deze signalen te (h)erkennen kunnen we andere keuzes maken waardoor het lichaam de balans kan herstellen.

Voor wie?

Massagetherapie is voor iedereen. Jong en ouder, bij incidentele of chronische klachten en aandoeningen, of juist om te voorkomen dat er klachten ontstaan.